Teşrik kelimesi terim olarak zilhiccenin muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder.
Bu tekbirlere “teşrîk tekbirleri” (tekbîrâtü’t-teşrîk), tekbirlerin alındığı günlere “teşrîk günleri” (eyyâmü’t-teşrîk) denilir.
İbn Abbas’ın, “Allah’ı sayılı günlerde zikredin” âyetindeki (el-Bakara 2/203) “sayılı günler”i eyyâmü’t-teşrîk, “Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler” âyetinde geçen (el-Hac 22/28) “bilinen günler”i de zilhiccenin ilk on günü diye yorumladığı nakledilir.
Hz. Peygamberin (s.a.v.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).
Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.
Teşrîk tekbirleri Hanefîler’e göre vâcip, Hanbelîler, Şâfiîler ve Zeydîler sünnet, Zâhirîler ve Mâlikîler’e göre mendup, Ca‘ferîler’e göre müstehaptır.
TEŞRİK TEKBİRİ OKUNUŞU NASILDIR?
Hanefî, Hanbelî, Zâhirî ve Zeydî mezheplerine göre teşrîk tekbirleri “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” şeklindedir. Bazı kaynaklarda bu lafızlar Hz. İbrâhim’e nisbet edilmiştir
Osmanlı bestekârı Buhârîzâde Mustafa Itrî Efendi’nin teşrîk tekbiri için yaptığı segâh makamındaki beste İslâm âleminde geniş kabul görmüştür.
Teşrik Tekbiri Nedir?
Geçiş yap
- GİRİŞ
- ↳ HOŞGELDİN PLATFORMU
- EĞİTİM
- ↳ AÇIKLAMA
- ↳ DANIŞMAN ve ADAY ÖĞRETMENLER
- ↳ Danışman ve Aday Öğretmenler Genel Bilgi ve Dokümanlar
- ↳ Form 1 Haftalık Çalışma Programları (Planlar)
- ↳ Form 2 Haftalık Faaliyet Raporları
- ↳ Form 3 Ders İzleme Raporları (Aday)
- ↳ Form 4 A ve B Ders İçi Uygulama Gözlem Formları (Danışman)
- ↳ Form 5 - Kitap Değerlendirme Formları
- ↳ Form 6 - Film Değerlendirme Formları
- ↳ Form 7 Okul Dışı Faaliyet Raporları
- ↳ OKUL ÖNCESİ
- ↳ Montessori Yöntemi
- ↳ İLKOKUMA
- ↳ İLKOKUL
- ↳ 1.SINIF PAYLAŞIMLARI
- ↳ 2.SINIF PAYLAŞIMLARI
- ↳ 3.SINIF PAYLAŞIMLARI
- ↳ 4.SINIF PAYLAŞIMLARI
- ↳ ORTAOKUL