Satranç Hikayesi

Resmi yazılar başta olmak üzere,il içi- il dışı atamalar gibi tüm eğitim kademelerini ilgilendiren konuları paylaşım alanı.
Kullanıcı avatarı
hadronx
Mesaj Panosu Yöneticisi
Mesajlar: 580
Kayıt: 09 Nis 2015, 16:52
Edilen  Teşekkür Sayısı: 16 kere
Alınan Teşekkür Sayısı: 26 kere

Satranç Hikayesi

Mesaj gönderen hadronx »

Rivayet olunur ki bunu bulan bir alim Şah’a bir ders vermek istemiş. “Sen ne kadar önemli bir insan olursan ol, adamların, vezirlerin, askerlerin olmadan hiçbir işe yaramazsın” demek istemiş. Şah durumdan memnun görünmüş, “Peki, oyunu ve dersini beğendim. Dile benden ne dilersen” demiş.
Alim bu olay üzerine Şah’ın alması gereken dersi hala almadığını düşünerek “Bir miktar buğday istiyorum” demiş. “Sana bulduğum bu oyunun birinci karesi için bir buğday istiyorum. İkinci karesi için iki buğday istiyorum. Üçüncü karesi için dört buğday istiyorum. Böylece her karede, bir önceki karede aldığım buğdayın iki misli buğday istiyorum…
Sadece bu kadarcık buğday istiyorum” demiş. Şah, kendisi gibi yüce ve kudretli bir şahtan isteye isteye üç beş tane buğday isteyen bu alimin, küstahlığa varan alçakgönüllülüğüne sinirlenmiş ve ona bir ders vermek istemiş. “Hesaplayın. Hak ettiğinden bir tane fazla buğday vermeyin” demiş.

Hadi bakalım; sizde hesaplayın. Hesaplama sonrası yada işin içinden çıkamayacağınızı anlayınca aşağıdaki bir kısa bir de uzun videoları izleyiniz.
Aşağıdaki a1 karesine 1 buğday, yanındaki b1 karesine 2 buğday, yanındaki c1 karesine ise 2 nin 2 katı yani 4 buğday, yanındaki d4 karesine c1 dekinin 2 katı , 4 ün 2 katı = 8 buğday şeklinde hesaplayarak son kareye kadar gelin bakalım. Az mı istemiş , çok mu?
satranc.png
satranc.png (18.73 KiB) 4374 kere görüntülendi




Cevapla

“EĞİTİM GENEL KONULAR” sayfasına dön